Agenda

Dutch Fusion Day 2024 Eerste editie van de Dutch Fusion Day, een initiatief van DIFFER, TU/e en ILO-net. Hét moment om kennis te maken met de opkomende kernfusiemarkt, relaties met Nederlandse wetenschappers op te starten en kansen van internationale fusieprogramma’s beter te begrijpen. De groeiende internationale interesse in kernfusie en de wetenschappelijke vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt creëert, kansen voor de Nederlandse High Tech- en Big Science-industrie. Op de TU/e-campus presenteren de organisatoren de verschillende kansen om hier effectief en efficiënt op in te spelen en bieden inspiratie door voorbeelden uit het buitenland.
Het programma voor de NEVAC-dag is definitief. Dit jaar bundelt het NEVAC-bestuur de krachten met de Leidse instrumentmakers School (LiS). Aansluitend op de NEVAC-dag organiseert de LiS een van hun inspiratieavonden, waarbij LiS-alumni, studenten en docenten worden uitgenodigd om technische workshops bij te wonen. Dit keer met een presentatie over vacuüm. Deze combinatie met de NEVAC-dag, inclusief de gebruikelijke bedrijvenbeurs, biedt de NEVAC de mogelijkheid om jong technisch talent warm te maken voor vacuümtechnologie.

Meer informatie en aanmelding.
De inschrijving sluit op 7 mei.
Nikhef, Amsterdam
Op deze middag staat instrumentatie centraal en ook het afronden van aanvragen of het initiëren van projecten die kunnen worden ingediend in het strategisch programma “Advanced Instrumentation”. Dit programma stimuleert samenwerkingen van kennisinstellingen (NWO-I, TNO, NOVA en HFML-Felix) met Nederlandse hightech-bedrijven voor de ontwikkeling van geavanceerde instrumenten. De looptijd is vier jaar (2024-2027) en er zijn vier thema’s:

  • ultra sensitieve detectoren;

  • high-performance optica;

  • bestendig instrumentarium voor extreme omstandigheden;

  • complexe systeemintegratie.

The joint European conference provides scientists, researchers and engineers from across Europe, and working in academia, national labs and industry, the opportunity to meet and discuss the latest advances in the physics and chemistry of surfaces as well as their industrial application. It is a forum to discuss the progress of surface science in related innovation fields such as heterogeneous catalysis, organic molecular nano-architectures, two-dimensional materials and graphene, nanoelectronics, bio-nanoscience and functional and energy materials studied both using theoretical and experimental methods.
24th International Conference on Atomic Layer Deposition (ALD 2024)/ 11th International Atomic Layer Etching Workshop (ALE 2024) Helsinki, Finland
The AVS 24th International Conference on Atomic Layer Deposition (ALD 2024) featuring the 11th International Atomic Layer Etching Workshop (ALE 2024) will be a three-day meeting dedicated to the science and technology of atomic layer controlled deposition of thin films and now topics related to atomic layer etching. Since 2001, the ALD conference has been held alternately in the United States, Europe and Asia, allowing fruitful exchange of ideas, know-how and practices between scientists. This year, the ALD conference will again incorporate the Atomic Layer Etching 2024 Workshop (ALE 2024), so that attendees can interact freely.

meer agenda

Basiskennis Vacuümtechniek

Doelgroep
De training is bedoeld voor technische medewerkers, laboranten, opera­teurs en/of werknemers van vacuümtoeleveringsbedrijven, die betrokken zijn bij de vacuümtechniek. De training kan tevens dienen als 'opfriscursus' voor in het verleden gevolgde cursussen op het gebied der vacuümtechniek.
Gewenste vooropleiding: VMBO en/of MBO of overeenkomstig niveau.
Omdat in de beroepsopleiding van zowel MBO-ers als HBO-ers weinig tot geen aandacht wordt besteed aan vacuümtechniek, kan de aangeboden training voor beide categorieën een zinvolle aanvulling zijn.

Doelstelling
De training is praktisch en modern van opzet en geeft inzicht in het construeren van vacuümsystemen met moderne pompelementen. Veel aandacht wordt besteed aan materiaalkeuze, bewerkings­technieken en schoonmaakprocedures.
Na afloop van de cursus bezitten deelnemers meer inzicht in de vacuüm­techniek, waardoor zij gemakkelijker vacuümtechnische problemen signaleren en kunnen oplossen. Zij zijn bekend met het probleem van verontreinigingen en weten door welke factoren dit wordt bepaald. Zij beseffen dat schoonmaakprocedures en netjes werken in de vacuümtechniek van essentieel belang zijn. Zij kennen de werking van verschillende pompen en drukmeters. Verder zijn zij bekend met het gebruik van onderdruk, overdruk en bombing om lekken op te sporen, en weten hoe te werken met een heliumlekzoeker. Ook zijn zij in staat een eenvoudig restgasspectrum te interpreteren en op grond daarvan te concluderen of de einddruk wordt bepaald door lekkage of ontgassing.

Cursusindeling en korte inhoud
De cursus is opgebouwd uit vier modules:
Module 1
  • Basisbegrippen vacuümtechniek
  • Losneembare en vaste verbindingen
  • Elastomeer- en metaalafdichtingen
  • Kleppen/afsluiters
  • Balgen
  • Materiaalkeuze
  • Schoonmaaktechnieken en reinigingsmethodes
  • Clean room discipline
Module 2
  • Systeembouw en pompkeuze
  • Drukmeters
Module 3
  • Lekzoeken
  • Restgasanalyse
Module 4
  • Storingsanalyse
  • Vacuümtechniek in de praktijk
De modules kunnen onafhankelijk van elkaar worden gevolgd.
Voor het volgen van de modules 2, 3 en 4 is enige voorkennis vereist.
Aanbevolen wordt om eerst module 1 te volgen.

Er is aan de cursus geen examen verbonden, wel kunnen deelnemers na het doorlopen van de complete cursus (vier modules) een NEVAC-testimonium ontvangen (meerprijs).

Cursusduur
De complete cursus bestaat uit vier modules van een halve dag, totaal twee dagen.

Aanbieders
dr. A.D. van Langeveld, M 06-29561797, advanlangeveld@gmail.com
M. Mulder, T 06-30676712, mintemulder17@gmail.com
Th. Mulder, T 0348-441878, thmulder@hetnet.nl

Opties
  • Inschrijfcursus in Groningen, aanbieder M. Mulder
  • Bedrijfscursus op locatie
  • Desgewenst kan de cursus ook worden gegeven in het Engels of Duits
Voor meer informatie, mogelijkheden en prijzen neem contact op met een van de cursusaanbieders.



[javascript protected email address]