Agenda

Het Clean Event verbindt professionals uit de gehele keten rondom industriële reinheid om samen de uitdagingen aan te gaan, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Bezoekers van het event ontmoeten leveranciers van industriële schoonmaakdiensten, -systemen en -producten gericht op: natte reinigingsprocessen, thermische reinigingsprocessen, speciale reinigingsprocessen en -toepassingen, mechanische reinigingsprocessen, cleanrooms en benodigdheden
Dutch Fusion Day 2024 Eerste editie van de Dutch Fusion Day, een initiatief van DIFFER, TU/e en ILO-net. Hét moment om kennis te maken met de opkomende kernfusiemarkt, relaties met Nederlandse wetenschappers op te starten en kansen van internationale fusieprogramma’s beter te begrijpen. De groeiende internationale interesse in kernfusie en de wetenschappelijke vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt creëert, kansen voor de Nederlandse High Tech- en Big Science-industrie. Op de TU/e-campus presenteren de organisatoren de verschillende kansen om hier effectief en efficiënt op in te spelen en bieden inspiratie door voorbeelden uit het buitenland.
Het programma voor de NEVAC-dag is nog in ontwikkeling. Dit jaar bundelt het NEVAC-bestuur de krachten met de Leidse instrumentmakers School (LiS). Aansluitend op de NEVAC-dag organiseert de LiS een van hun inspiratieavonden, waarbij LiS-alumni, studenten en docenten worden uitgenodigd om technische workshops bij te wonen.
Een van de plannen is om een workshop over vacuüm te geven. Deze combinatie met de NEVAC-dag, inclusief de gebruikelijke bedrijvenbeurs, biedt de NEVAC de mogelijkheid om jong technisch talent warm te maken voor vacuümtechnologie.
The joint European conference provides scientists, researchers and engineers from across Europe, and working in academia, national labs and industry, the opportunity to meet and discuss the latest advances in the physics and chemistry of surfaces as well as their industrial application. It is a forum to discuss the progress of surface science in related innovation fields such as heterogeneous catalysis, organic molecular nano-architectures, two-dimensional materials and graphene, nanoelectronics, bio-nanoscience and functional and energy materials studied both using theoretical and experimental methods.
24th International Conference on Atomic Layer Deposition (ALD 2024)/ 11th International Atomic Layer Etching Workshop (ALE 2024) Helsinki, Finland
The AVS 24th International Conference on Atomic Layer Deposition (ALD 2024) featuring the 11th International Atomic Layer Etching Workshop (ALE 2024) will be a three-day meeting dedicated to the science and technology of atomic layer controlled deposition of thin films and now topics related to atomic layer etching. Since 2001, the ALD conference has been held alternately in the United States, Europe and Asia, allowing fruitful exchange of ideas, know-how and practices between scientists. This year, the ALD conference will again incorporate the Atomic Layer Etching 2024 Workshop (ALE 2024), so that attendees can interact freely.

meer agenda

Nieuws

Eerste editie Dutch Fusion Day
2024-03-09
Op vrijdag 3 mei is de eerste editie van de Dutch Fusion Day, een initiatief van DIFFER, TU/e en ILO-net. Hét moment om kennis te maken met de opkomende kernfusiemarkt, relaties met Nederlandse wetenschappers op te starten en kansen van internationale fusieprogramma’s beter te begrijpen. De groeiende internationale interesse in kernfusie en de wetenschappelijke vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt, creëert kansen voor de Nederlandse High Tech- en Big Science-industrie. Op de TU/e-campus presenteren de organisatoren de verschillende kansen om hier effectief en efficiënt op in te spelen en bieden inspiratie door voorbeelden uit het buitenland.

Vacuümtechnologie in R&D-regeling voor Einstein Telescope
2024-01-02
Voor de Einstein Telescope (ET) is dit najaar een R&D-regeling gelanceerd met ruim twaalf miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Het geld is bedoeld om innovatie en versnelde ontwikkeling van nieuwe technologieën te stimuleren voor een ondergronds geavanceerd observatorium voor zwaartekrachtgolven. De regeling staat open voor individuele hightech bedrijven en consortia rondom vijf technologiedomeinen, waaronder vacuümtechnologie. De call hiervoor gaat op 12 februari 2024 open.
Meer informatie in het nieuwste nummer van het NEVAC blad.

KIEM-HighTech subsidieregeling voor praktijkgericht onderzoek met mkb
2024-01-02
Effectieve energietransitie, andere voedselproductiemethodes, snellere en goedkopere medische diagnostiek: technologie kan ons helpen om bij te dragen aan oplossingen voor de grote uitdagingen in de maatschappij. Onderzoeksgroepen van hogescholen spelen met praktijkgericht onderzoek hierin een belangrijke rol, samen met bedrijven en andere kennispartners.
Hiervoor wordt de Kennis- en Innovatie Agenda Sleuteltechnologieën (KIA-ST) uitgevoerd, gecoördineerd door Holland High-Tech (topsector HTSM). De KIA-ST omvat acht clusters, onderverdeeld in totaal 44 sleuteltechnologieën. In een groot aantal speelt vacuüm een sleutelrol, met name op het gebied van fotonica en licht, geavanceerde materialen, quantumtechnologie en nanotechnologie.
Om onderzoek te stimuleren hebben Regieorgaan SIA en Holland High Tech de KIEM-HighTech subsidieregeling in het leven geroepen voor hogescholen, universiteiten en overige kennisinstellingen. De subsidie (€ 40.000,- per project, maximaal 45 projecten) is bedoeld voor eenjarige praktijkgerichte onderzoeksprojecten op basis van een vraagstuk van een mkb-bedrijf.

Buitenlandexcursie: vul de enquête in
2023-06-21
Als bestuur zijn we van plan om weer buitenlandse excursies te organiseren, maar we hebben jullie input nodig om te bepalen wat voor jullie acceptabele tijds- en financiële investeringen zouden zijn. We ontvangen graag jullie feedback hierover. Dit kan eenvoudig via deze link.
Op dit moment hebben we voor de buitenlandexcursie een aanbod voor een bedrijfsbezoek en we denken dat we dit kunnen combineren met een ander bezoek. We willen hier graag mee aan de slag, maar we hebben vrijwilligers nodig voor het buitenlandse excursiecomité om de organisatie op zich te nemen. Als je interesse hebt, verzoeken we je om contact met ons op te nemen via secretaris@nevac.nl.

Word een expert!
2023-06-19

De NEVAC staat ook dit jaar op 15 en 16 november op de Precisiebeurs in Den Bosch met de “Ask the expert“ booth.
Meld je aan als vrijwilliger om de booth te bemensen door een mail te sturen aan secretaris@nevac.nl
Je kunt daarvoor met je smartphone de bijgaande QR-code gebruiken.

De nieuwe statuten zijn aangenomen
2023-06-09
Op 7 juni 2023 heeft de zogenoemde Tweede vergadering plaatsgevonden. Het enige agendapunt van die vergadering was de stemming over de voorgestelde statutenwijziging. De nieuwe statuten zijn met de benodigde meerderheid aangenomen.

Geef je mailadres door voor de digitale nieuwsbrief
2022-05-10
De NEVAC stuurt enkele keren per jaar een digitale nieuwsbrief aan de leden. Alleen zijn niet alle mailadressen bekend. Heb je nog geen nieuwsbrief ontvangen, geef dan je mailadres door aan penningmeester@nevac.nl

New edition of the Applied Vacuum Technology Training
2021-03-09
In May (11, 18, 25)-June (8,15) (online) and 15 September (hands-on) 2021 the Applied Vacuum Technology Training will be organised for Master students, PhD students and post-doctoral researchers in Physics and Chemistry. The training is organised under auspices of the NEVAC (Netherlands Vacuum Society).
Information video
More information

(PhD) Student? NEVAC beloont je verhaal met 1000 of 250 euro! <i>NEVAC rewards your article with 1000 or 250 euro!</i>
2020-11-06
De Nederlandse Vacuümvereniging (NEVAC) reikt ieder jaar een prijs uit van 1000 euro voor het beste ingezonden artikel voor het NEVAC blad, geschreven door een student of promovendus. Het artikel, van ongeveer 2000 woorden, moet gaan over eigen onderzoek waarin het gebruik van vacuümtechniek wordt toegelicht. De lezerskring bestaat uit onderzoekers, medewerkers van bedrijven in de vacuümtechniek, en technici. De kunst is dus helder te schrijven voor dit brede publiek. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag, in de lente van volgend jaar.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro.
Niet-Nederlandstaligen mogen in het Engels schrijven.
De deadline is 1 maart 2021. Inzendingen kunnen naar: redactie@nevac.nl.
Uitgebreide richtlijnen voor het artikel staan op nevac.nl/NEVAC_Blad/richtlijnen_auteurs.php

Each year the Dutch Vacuum Society (NEVAC) awards a prize of 1000 Euro to the student who writes the best article, related to vacuum technology, for the NEVAC blad. The article (around 2000 words), should describe your research and focus on the vacuum technology used. The readers of the magazine are researchers, vacuum technology company members, and technicians. Your assignment is to write an appealing story for this wide audience.
The winner is invited to present the winning paper during the NEVAC-dag in spring next year. Only one winner will be appointed, but NEVAC rewards all published articles, written by students, with 250 Euro. If Dutch is not your native language, you are allowed to write in English.
The deadline is 1 March 2021. Send your contribution to: redactie@nevac.nl.
Guidelines for the article are published here: nevac.nl/NEVAC_Blad/richtlijnen_auteurs/English.php

Student of promovendus? Win 15 minutes of fame & 1000 euro!
2020-01-20
(Scroll down for English)
De Nederlandse Vacuümvereniging (NEVAC) reikt ieder jaar een prijs uit van 1000 euro voor het beste ingezonden artikel voor het NEVAC blad, geschreven door een student of promovendus. Het artikel, van ongeveer 2000 woorden, moet gaan over eigen onderzoek waarin het gebruik van
vacuümtechniek wordt toegelicht.
De lezerskring bestaat uit onderzoekers, medewerkers van bedrijven in de vacuümtechniek, en technici. De kunst is dus helder te schrijven voor dit brede publiek. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag, in de lente van volgend jaar.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro.
Niet-Nederlandstaligen mogen in het Engels schrijven.
De deadline is 1 maart 2020. Inzendingen kunnen naar: redactie@nevac.nl
Uitgebreide richtlijnen voor het artikel


Each year the Dutch Vacuum Society (NEVAC) awards a prize of 1000 Euro to the student who writes the best article, related to vacuum technology, for the NEVAC blad.
The article (around 2000 words), should describe your research and focus on the vacuum technology used.
The readers of the magazine are researchers, vacuum technology company members, and technicians. Your assignment is to write an appealing story for this wide audience.
The winner is invited to present the winning paper during the NEVAC-dag in spring next year.
Only one winner will be appointed, but NEVAC rewards all published articles, written by students, with 250 Euro.
If Dutch is not your native language, you are allowed to write in English.
The deadline is 1 March 2020. Send your contribution to: redactie@nevac.nl
Guidelines for the article are published here

Foto's NEVAC-dag 2019
2019-07-11
Tijdens de NEVAC-dag, dit jaar op 17 mei in Nijmegen, werd duidelijk hoe breed het spectrum van de vacuümtechniek in Nederland is. Joost Bakker, onderzoeker bij het FELIX Laboratorium, stelde dit jaar het programma samen. Naast het lezingenprogramma, de posters van jonge onderzoekers en de bedrijvenmarkt stond er een bezoek aan het sinds kort gecombineerde High Field Magnet Laboratory (HFML) en het FELIX Laboratorium op het programma.
Bekijk hier de foto's

Tahsin Faraz (TU/e) wint de NEVAC-prijs 2019
2019-04-11
Tahsin Faraz is dit jaar de winnaar van de prijs van de Nederlandse Vacuümvereniging, NEVAC. Zijn prijswinnende artikel heeft de titel Ion energy control during plasma-enhanced atomic layer deposition: Enabling materials control and selective processing in the third dimension.
Elektronische onderdelen van computers en andere apparaten worden steeds kleiner. Daarom worden er steeds nieuwe technieken ontwikkeld voor het bouwen van driedimensionale structuren op de kleinste schaal. Een manier om dat voor elkaar te krijgen heet atoomlaagdepositie. Hierin worden atomen gebruikt als een soort lego voor het zeer precies bouwen van dunne lagen en ultrakleine structuren. Dit gebeurt in het befaamde laboratorium van professor Erwin Kessels aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar Tahsin Faraz werkt als promovendus. Hij beschrijft hij hoe hij atoomlaagdepositie toepast in combinatie met een plasma (een gas met veel vrije elektronen en ionen). Op deze manier ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het bouwen van driedimensionale structuren op atomaire schaal. Dit werk vindt plaats in een vacuümopstelling met de mogelijkheid voor het genereren van een plasma. Door de zeer lage druk kunnen de gebruikte stoffen zonder verontreinigingen toegepast worden.

Het artikel is opgenomen in het aprilnummer 2019 van het NEVAC blad en het is vrij beschikbaar.

De Nederlandse Vacuümvereniging NEVAC wil met de prijs stimuleren dat jonge wetenschappers op een heldere manier schrijven over hun werk en de vacuümtechniek die ze daarbij gebruiken.
De prijs van 1000 euro wordt uitgereikt op de komende NEVAC-dag, vrijdag 17 mei bij het FELIX Laboratorium in Nijmegen. Tahsin Faraz zal daar een korte voordracht houden over zijn werk. Meer informatie en aanmelding: zie de NEVAC-dag in de agenda op deze website.

NEVAC-prijs 2020
Studenten en promovendi kunnen in 2020 weer 1000 euro winnen: de NEVAC-prijs voor het beste ingezonden artikel – met een omvang van ongeveer 2000 woorden – over eigen onderzoek waarin het gebruik van vacuümtechniek wordt toegelicht. Stuur het artikel uiterlijk 1 februari 2020 naar redactie@nevac.nl. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag in het voorjaar van 2020. Dat is goed voor de outreach van je groep in de richting van de vacuümtechnische gemeenschap in Nederland.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro. Niet-Nederlandstalige studenten mogen een Engelstalig artikel insturen. Kijk hier voor uitgebreide richtlijnen.
Ken je iemand die het NEVAC blad niet leest en wel een toepasselijk artikel kan schrijven, wijs die persoon dan op de mogelijkheid om deel te nemen.

NEVAC day 2019: 17 May, Nijmegen
2019-03-14
On May 17, Radboud University and the FELIX Laboratory will host the annual meeting of the Dutch Vacuum Society (NEVAC).
The program will consist of a number of vacuum related scientific talks, as well as a few vacuum technical contributions.
Among the speakers are Jos Oomens (Radboud University), Ageeth Bol (Eindhoven University of Technology), Ludo Juurlink (University of Leiden), as well as two representatives of the Delft Hyperloop team. Part of the day is a tour of the FELIX free-electron laser facility.

For questions, please contact the organizing chair, Joost Bakker, j.bakker@ru.nl

Programme:
9.30 Registration
10.00 Welcome and opening
10.05 The physical and chemical basis for defect-controlled surface reactions, Ludo Juurlink, Leiden Institute of Chemistry
10.50 Microwave plasma for O2 based chemistry, Marcus Schott, MKS
11.10 The FELIX free-electron lasers and their vacuum systems, René van Buuren, FELIX Laboratory
11.40 NEVAC Prize winner: Ion energy control during plasma-enhanced atomic layer deposition: Enabling materials control and selective processing in the third dimension, Tahsin Faraz, Dept. of Applied Physics, Eindhoven University of Technology
12.00 General meeting NEVAC
12.30 Student and postdoc poster session, exhibition, lunch
13.30 FELIX Laboratory Tour
14.30 Plasma-enhanced atomic layer deposition of transition metal dichalcogenides: from 2D monolayers to 3D vertical nanofins, Ageeth Bol, Dept. of Applied Physics, Eindhoven University of Technology
15.15 Infrared ion spectroscopy: new ways to structure determination in analytical mass spectrometry, Jos Oomens, FELIX Laboratory, Radboud University, Nijmegen
16.00 Coffee break
16.20 Adaptive XUV mirrors based on piezoelectric film actuator, Mohammadreza Nematollahi, MESA+ Institute for Nanotechnology, University of Twente
16.40 Delft Hyperloop: design challenges for a low-pressure environment power system, Laura Croes / Roland Mulder, , Delft University of Technology
17.15 Conclusion
17.20 Reception, drinks

FELIX Laboratory, Radboud University
Linnaeusgebouw, Heyendaalseweg 137 6525 AJ Nijmegen

Doe mee en win de NEVAC-prijs van 1000 euro (English below)
2018-11-29
Studenten en promovendi kunnen in 2019 weer 1000 euro winnen: de NEVAC-prijs voor het beste ingezonden artikel – met een omvang van ongeveer 2000 woorden – over eigen onderzoek waarin het gebruik van vacuümtechniek wordt toegelicht. Stuur het artikel uiterlijk 24 februari 2019 naar redactie@nevac.nl. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag in Nijmegen, vrijdag 17 mei 2019. Dat is goed voor de outreach van je groep in de richting van de vacuümtechnische gemeenschap in Nederland.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro. Niet-Nederlandstalige studenten mogen een Engelstalig artikel insturen. Kijk hier voor uitgebreide richtlijnen.
Ken je iemand die het NEVAC blad niet leest en wel een toepasselijk artikel kan schrijven, wijs die persoon dan op de mogelijkheid om deel te nemen.

Each year the Dutch Vacuum Society (NEVAC) awards a prize of 1000 Euro to the student who writes the best article, related to vacuum technology, for the NEVAC blad. The article (around 2000 words), should describe your research and focus on the vacuum technology used. The readers of the magazine are researchers, vacuum technology company members, and technicians. Your assignment is to write an appealing story for this wide audience.
The winner is invited to present the winning paper during the NEVAC-dag, Friday 17 May 2019 at Radboud University in Nijmegen.
Only one winner will be appointed, but NEVAC rewards all published articles, written by students, with 250 Euro.
If Dutch is not your native language, you are allowed to write in English.
The deadline is 24 Februari 2019. Send your contribution to: redactie@nevac.nl.

Guidelines for the article are published here

Nominaties Science and Technology Prize IUVSTA
2018-09-07
De IUVSTA heeft een Call for Nominations uitgestuurd voor het nomineren van kandidaten voor twee driejaarlijkse prijzen:

1). IUVSTA Prize for Science
Een prijs voor experimenteel of theoretisch onderzoek in vacuüm gerelateerde wetenschap, techniek of toepassingen.

2). IUVSTA Prize for Technology
Een prijs voor nieuwe vacuümtechnologie en -instrumentatie die internationaal van belang is.

Deadline voor de nominaties: 25 januari 2019



[javascript protected email address]