Agenda

ISSC-25, Interdisciplinary Surface Science Conference Conferentie in Oxford (VK) georganiseerd door de Thin Films and Surfaces group van IOP (Institute of Physics) in samenwerking met Diamond Light Source en HarwellXPS. Deadline voor indienen abstract is 1 februari en voor registratie 20 maart.
Fysica 2025 De jaarlijkse conferentie van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging heeft dit keer als thema 'Shaping society in time' en vindt plaats in Leiden.
IVEC 2025, 26th International Vacuum Electronics Conference Deze internationale conferentie wordt in Rotterdam georganiseerd door European Space Agency (ESA) samen met IEEE Electron Devices Society (EDS).
Clean Event 2025 Het centrale thema is 'Grip op reinheid en contamination control in het gehele maakproces'. Het event verbindt professionals uit de gehele keten rondom industriële reinheid om samen uitdagingen aan te gaan, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Deelnemers ontmoetenje leveranciers van industriële schoonmaakdiensten, -systemen en -producten gericht op:

  • Natte reinigingsprocessen

  • Thermische reinigingsprocessen

  • Speciale reinigingsprocessen en -toepassingen

  • Mechanische reinigingsprocessen

  • Cleanrooms en benodigdheden



meer agenda

Restgasanalyse

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor technische medewerkers, die nauw betrokken zijn bij het analyseren van restgasspectra in vacuümruimtes. Gewenste vooropleiding: MBO-techniek of overeenkomstig niveau.
Omdat in de beroepsopleiding van zowel MBO-ers als HBO-ers weinig tot geen aandacht wordt besteed aan vacuümtechniek in het algemeen en dit specialisme in het bijzonder, kan deze cursus voor beide categorieën een zinvolle aanvulling zijn.

Doelstelling
De cursus geeft inzicht in de fysische principes van restgasanalyse. Er worden recepten aangereikt voor een verantwoorde restgasinterpretatie. Na afloop is de deelnemer in staat om een eenvoudig restgasspectrum te analyseren en kan op grond daarvan vaststellen of de restgas­samen­stelling voldoet aan de gestelde vacuümeisen.

Korte inhoud
  • Er wordt behandeld welke restgasanalysator (RGA) geschikt is voor hoogvacuüm (hv) resp. voor ultra hoog vacuüm (uhv). Waar zitten de verschillen?
  • Er wordt uitvoerig ingegaan op het analyseren van spectra van systemen werkzaam in het drukgebied rondom 10-4 Pa, maar ook van systemen geoptimaliseerd voor het uhv-drukgebied rondom 10-9 Pa.
  • Belangrijk item: Hoe herken ik koolwaterstofverontreiniging? Waar komt deze vandaan?
  • Heden ten dage worden veel testsystemen van een RGA voorzien om na te gaan of onderdelen, bedoeld om te worden opgenomen in een vacuümsysteem waar de partiële koolwaterstofdruk lager dient te zijn dan bijv. 10-10 Pa, voldoen aan vooraf voor zo'n onderdeel gestelde reinheids­eisen.
  • Hoe ziet zo'n controleprocedure eruit? Hoe en waar monteer ik een RGA in het meetsysteem zodanig dat de gedetecteerde restgaspieken een afspiegeling vormen van de echte gassamenstelling in het sys­teem?
  • Alle genoemde kwesties zullen in de cursus aan de orde komen.
Er is aan de cursus geen examen verbonden, wel kunnen deelnemers na afloop van de cursus een Bewijs van Deelname ontvangen (meerprijs).

Cursusduur
Een halve dag.

Aanbieders
dr. A.D. van Langeveld, M 06-29561797, advanlangeveld@gmail.com
M. Mulder, T 06-30676712, mintemulder17@gmail.com
Th. Mulder, T 0348-441878, thmulder36@outlook.com

Opties
  • Geen inschrijfcursussen
  • Bedrijfscursus op locatie
  • Desgewenst kan de cursus ook worden gegeven in het Engels of Duits
Voor meer informatie, mogelijkheden en prijzen neem contact op met een van de cursusaanbieders.



[javascript protected email address]