VacuümCompact
Doelgroep
De cursus is gericht op technische medewerkers die nauw betrokken zijn bij de vacuümtechniek. Zij komen in aanraking met het dimensioneren en testen van complete vacuümsystemen en daarmee tevens met 'rekentechnische' problemen. Vaak zijn zij gesprekspartners voor de deskundigen van vacuümtechnische leveranciers.
De gehele cursus is vrij intensief. Er wordt niet van de deelnemers verwacht dat er thuis opdrachten worden gemaakt. Wel wordt aangenomen dat hun minimale technische voorkennis op MBO-niveau is. De rekenvaardigheid moet naar behoren zijn.
Omdat in de beroepsopleiding van zowel MBO-ers als HBO-ers weinig tot geen aandacht wordt besteed aan vacuümtechniek, kan deze cursus voor beide opleidingsniveaus een zinvolle aanvulling zijn.
Doelstelling
De training geeft inzicht in het het ontwerpen, assembleren en testen van vacuümsystemen met moderne pompelementen. Na afloop van de cursus hebben deelnemers meer inzicht verkregen in de vacuümtechniek, waardoor zij gemakkelijker vacuümtechnische problemen herkennen en kunnen oplossen. Zij zijn bekend met het probleem van verontreinigingen en weten door welke factoren dit wordt bepaald. Zij beseffen dat reinigingsprocedures en netjes werken in de vacuümtechniek van eminent belang zijn. Zij kennen de werking van verschillende pompen en drukmeters. Verder zijn zij bekend met het gebruik van onderdruk- en overdrukmethodes en bombing om lekken op te sporen, en weten hoe te werken met een heliumlekzoeker. Ook zijn zij in staat een eenvoudig restgasspectrum te analyseren en op grond daarvan te concluderen of de einddruk wordt bepaald door lekkage dan wel ontgassing.
Korte inhoud
- Algemene fysische basisbegrippen
- Werking, fysische achtergronden en toepassingsgebieden van alle gangbare pomptypes en totaaldrukmeters
- Berekening geleidingsvermogens en effectieve pompsnelheid, drukberekening in samenhang met inlek, gasafgifte en pompsnelheid
- Werking restgasanalysatoren (RGA), verband tussen restgasspectrum en ontgassing, olieverontreiniging, inlek, pomptype
- Lekzoekmethoden, gassoortafhankelijke drukmeting, heliumlekzoeker
- Materialen, verbindingen, bewerkingstechnieken, reiniging, uitstoken
- Componenten, constructies, verbindingen
- Toepassing van de vacuümtechniek onder agressieve omstandigheden
- Ontwerpen van vacuümsystemen, beveiliging, bediening, storingsanalyse
Er is aan de cursus geen examen verbonden, wel kunnen deelnemers na afloop van de cursus een NEVAC-testimonium ontvangen (meerprijs).
Cursusduur
De cursus beslaat vier dagdelen van zes uur, totaal vier dagen. In de eerste drie dagen van de cursus is ook eenvoudig rekenwerk verwerkt.
Dag 1
Basiskennis, drukmeters en restgasanalyse.
Dag 2
Alle gangbare voorpompen en hoogvacuümpompen (natte en droge pompen) en lekzoeken.
Dag 3
Verbindingstechnieken: Lassen, lijmen, O-ring verbindingen, schoonmaken. Systeembouw, indien mogelijk bezichtiging van opbouw vacuümsystemen.
Dag 4
Praktisch rekenen aan vacuümsystemen, teneinde meer inzicht te krijgen in de vacuümtechniek met al zijn problemen. Vacuümtechniek in de praktijk.
Er is aan de cursus geen examen verbonden, wel kunnen deelnemers na afloop van de cursus een NEVAC-testimonium ontvangen (meerprijs).
Aanbieders
dr. A.D. van Langeveld, M 06-29561797,
advanlangeveld@gmail.com
M. Mulder, T 06-30676712,
mintemulder17@gmail.com
Th. Mulder, T 0348-441878,
thmulder@hetnet.nl
Opties
- Geen inschrijfcursussen
- Bedrijfscursus op locatie
- Desgewenst kan de cursus ook worden gegeven in het Engels of Duits
Voor meer informatie, mogelijkheden en prijzen neem contact op met een van de cursusaanbieders.