Agenda

Delft
Op initiatief van de NEVAC en TNO komt er in ons land een workshop van IUVSTA, de internationale unie van nationale vacuümverenigingen. IUVSTA workshop 102, ultra-clean vacuuum, zal gewijd zijn aan de toekomstige behoeften en uitdagingen op vacuümgebied.
Meer informatie: www.tno.to/ucv
IVC-23, 23rd International Vacuum Congress Sydney, Australia
IVC-23 is the 23rd edition of the International Vacuum Congress, which is IUVSTA’s (the International Union of Vacuum Science, Technique, and Application) main meeting that has been held every three years (more or less) since 1959! The meeting attracts around 1,200-1,500 participants and has a vibrant exhibition of around 80-120 vendors. It brings together the entire community of scientists, engineers, teachers, sales people, industrialists that work in areas that are connected directly with, or are heavily influenced by, the science and technology of vacuum.

The meeting has become a hub and celebration of the enabling of modern technology, from medical and food technologies and science, through to quantum computing, and space flight (for example current plasma thrusters for deep space flight). The congress can be seen therefore as the thread that pulls together some of the most important scientific developments and many of the exciting technologies being worked on in Australia and abroad.

Vacuümtechniek (VT)

Doelgroep
De cursus is gericht op technische medewerkers, die nauw betrokken zijn bij de vacuümtechniek. Zij komen in aanraking met het dimensioneren en testen van complete vacuümsystemen en daarmee tevens met 'rekentechnische' problemen. Vaak zijn zij gesprekspartners voor de deskundigen van vacuümtechnische leveranciers. Gewenste vooropleiding: MBO-techniek of overeenkomstig niveau, eventueel LBO/VBO + diploma Elementaire Vacuümtechniek. Omdat in de beroepsopleiding van zowel MBO-ers als HBO-ers i.h.a. weinig aandacht aan het specialisme 'vacuümtechniek' wordt besteed, kan deze cursus voor beide categorieën heel zinvol zijn.

Doelstelling
De cursus geeft een duidelijk inzicht in het ontwerpen en testen van vacuümsystemen voor allerlei toepassingen. Hierbij spelen naast kennis van de fysische principes van de gebruikte apparatuur, het kunnen 'doorrekenen' van een vacuümsysteem onder gedefinieerde omstandigheden en het analyseren van optredende problemen een belangrijke rol. Na afloop van de cursus moeten kandidaten een eenvoudig vacuümsysteem kunnen ontwerpen inclusief beveiligings-, onderhouds- en bedieningsaspecten. Zij kunnen de keuze van pompen en drukmeters beargumenteren. Zij zijn op de hoogte van de te nemen voorzorgen bij het verpompen van agressieve en/of explosieve gasmengsels (halfgeleiderindustrie) en de daarbij noodzakelijk aan te brengen speciale voorzieningen. Zij zijn bekend met het rekenen aan het totale geleidingsvermogen van in serie en parallel geschakelde vacuümelementen en aan de effectieve pompsnelheid aan een vacuümruimte die via één of meerdere vacuümcomponenten (baffle, koelval, klep, verbindingsbuis, etc) is verbonden met een pomp. Zij zijn in staat tot het berekenen van de te verwachten druk in een vacuümsysteem in samenhang met inlek, ontgassing en pompsnelheid, kunnen een vacuümsysteem schematiseren m.b.v. gegeven genormaliseerde symbolen en bezitten de technische capaciteiten tot de opbouw van zo'n systeem m.b.v. beschikbare componenten.

Korte inhoud
  • algemene fysische basisbegrippen
  • werking, fysische achtergronden en toepassingsgebieden van alle gangbare pomptypes en totaaldrukmeters
  • berekening geleidingsvermogens en effectieve pompsnelheid, drukberekening in samenhang met inlek, gasafgifte en pompsnelheid
  • werking restgasanalysatoren, verband tussen restgasspectrum en ontgassing, olieverontreiniging, inlek, pomptype
  • lekzoekmethoden, gasgevoelige drukmeting, heliumlekzoeker
  • materialen, verbindingen, bewerkingstechnieken, reiniging, uitstoken
  • componenten, constructies, verbindingen
  • toepassing van de vacuümtechniek onder agressieve omstandigheden
  • ontwerpen van vacuümsystemen, beveiliging, bediening, storingsanalyse
Bij de cursussen die opleiden tot de examens VT wordt het Basisboek Vacuümtechniek gebruikt. In 2012 is aan dit boek een Supplement toegevoegd, met aanvullingen en wijzigingen die in de toekomst hun plaats zullen vinden in een geheel vernieuwde editie van het boek. Het supplement (kosten inclusief verzenden € 25,=) is te bestellen bij dr. A.D. van Langeveld, advanlangeveld@gmail.com

Bijzonderheden
De cursus is afgestemd op het jaarlijks door de NEVAC af te nemen Examen Vacuümtechniek (VT, MBO-niveau).

Aanbieders
dr. A.D. van Langeveld, M 06-29561797, advanlangeveld@gmail.com
Th. Mulder, T 0348-441878, thmulder36@outlook.com
D. Schijve, T 0186-600019, davidschijve@vactec.nl

Inschrijfcursussen
Inschrijven

Cursusduur
Zie aanvullende info bij inschrijfcursussen.

Voor meer informatie, mogelijkheden en prijzen neem contact op met de cursusaanbieders.



[javascript protected email address]