Agenda

Extra ALV: stemmen over de nieuwe statuten Tijdens deze ALV zullen de nieuwe statuten ter stemming worden gebracht, omdat tijdens de vorige ALV het quorum niet is gehaald.

De ALV zal online plaatsvinden. Een link volgt.
ALD/ALE 2023: 23rd International Conference on Atomic Layer Deposition The AVS 23rd International Conference on Atomic Layer Deposition (ALD 2023) featuring the 10th International Atomic Layer Etching Workshop (ALE 2023) will be a three-day meeting dedicated to the science and technology of atomic layer controlled deposition of thin films and atomic layer etching. Since 2001, the ALD conference has been held alternately in the United States, Europe and Asia, allowing fruitful exchange of ideas, know-how and practices between scientists. The conference will take place Sunday, July 23-Wednesday, July 26, 2023, at the Hyatt Regency Bellevue in Bellevue, Washington (East Seattle).
36th European Conference on Surface Science (ECOSS 36) The 36th European Conference on Surface Science (ECOSS 36) will be held in Lodz, Poland, organized by the University of Lodz.
ECOSS is a well‐established annual meeting directed jointly by the Surface Science Division of the International Union for Vacuum Science, Technique and Applications (IUVSTA) and the Surface and Interface Section of the European Physical Society (EPS).
The 20th IUVSTA School Vacuum Gas Dynamics The 20th IUVSTA School Vacuum Gas Dynamics will be organised in the framework of the IUVSTA educational program in island of Porquerolles near Marseille in France.
The School is designed for scientists, engineers and postgraduate students who are not the experts in the rarefied gas dynamics but need to apply this field in their every‐day work.

meer agenda

Nieuws

Woensdag 7 juni 2023, extra ALV: stemmen over de nieuwe statuten
2023-05-25
Tijdens deze ALV zullen de nieuwe statuten ter stemming worden gebracht, omdat tijdens de vorige ALV het quorum niet is gehaald.

De ALV zal online plaatsvinden. Een link volgt.

Programma NEVAC-dag, vrijdag 12 mei bij ASML
2023-03-10
De NEVAC-dag 2023 vindt plaats op vrijdag 12 mei 2023 bij ASML in Veldhoven. Organisatie: Kees Feenstra.

Aanmelding
De inschrijving is gesloten. Zonder inschrijving mag je dit jaar niet deelnemen aan de NEVAC-dag.

Programma
8:45 Opbouw stands bedrijvenmarkt
9:30 Ontvangst met koffie
10:00 Opening door vicevoorzitter Freek Molkenboer
10:10 Magnetische wisselwerking tussen enkele atomen Lukas Veldman (TUD)
10:50 Uitgassingsmetingen voor EUV-lithografie Ton van der Net (ASML)
11:30 Uitreiking NEVAC-prijs en presentatie prijswinnaar Roel Gerlings
12:00 Lunch
13:00 Ledenvergadering, bedrijvenmarkt, rondleiding Experience Center
download stukken voor de ALV
link naar statutenwijziging
link naar verslag kascommissie
14:00 Wat doet Quooker met vacuüm? Anthony Kok (Quooker)
14:40 Vacuüm-trends voor EUV-systemen Ton van de Kerkhof (ASML)
15:20 Koffie & thee
15:50 Presentatie over Einstein Telescope Henk Jan Bulten (Nikhef)
16:30 Sluiting door voorzitter Sense Jan van der Molen
16:30 Borrel / Rondleiding door Experience Center
18:00 Einde

Wij hopen u te zien op 12 mei 2023, bij ASML.

Adres, openbaar vervoer en parkeren:
ASML Veldhoven
Twinscan Auditorium gebouw 7
De Run 6665
5504 DT Veldhoven​
Kaart van de omgeving van ASML

Openbaar vervoer:
Vanaf station Eindhoven Centraal kunt u met bus 319, 19 en 18 naar de ASML Campus. De bushalte waar u de bus uitstapt heet ASML - Gebouw 4. De bushalte is naast gebouw 4. Vanaf daar volgt u de borden "NEVAC dag" naar Receptie Gebouw 7. "

Parkeren: volg de borden “Parking P1”; voor bedrijven met bedrijvenstandmateriaal: volg “P1 Visitors” (iets minder trappen), de overige bezoekers kunnen op alle dekken parkeren. (mocht P1 toch helemaal vol staan, dan kunnen de bezoekers nog doorrijden naar P3).

Open-source vacuümsimulator Molflow van CERN
2022-09-22
De kennis die wordt opgedaan door de ontwikkeling van geavanceerde versnellers, detectoren en computers heeft steeds meer invloed op gebieden buiten de deeltjesfysica. De open-source vacuümsimulator Molflow van CERN is een goed voorbeeld. Lees over deze ontwikkelingen in het laatste nummer van CERN Courier.

Vacuümvacatures
2022-08-01
NEVAC-bedrijfsleden kunnen gratis vacatures plaatsen op deze website. De vacatures zijn te vinden onder het kopje Bedrijven

Geef je mailadres door voor de digitale nieuwsbrief
2022-05-10
De NEVAC stuurt enkele keren per jaar een digitale nieuwsbrief aan de leden. Alleen zijn niet alle mailadressen bekend. Heb je nog geen nieuwsbrief ontvangen, geef dan je mailadres door aan penningmeester@nevac.nl

Terugluisteren: Radio Weetlust woensdag 13 april 2022 // aflevering 103: VACUÜM
2022-05-06
Te gast in deze uitzending: winnaar van de NEVAC-prijs 2022 Jesse Koenders & voorzitter van de NEVAC en hoogleraar natuurkunde Sense Jan van der Molen - Universiteit Leiden. Presentatie Lucien Geelhoed.

Uitgezonden: 13 april 2022

NEVAC-dag 2022: 60 jaar NEVAC
2022-03-15
Op 13 april vieren wij ons 60-jarig bestaan in het Boerhaave Museum in Leiden.
Link naar het complete programma

De NEVAC-dag wordt in samenwerking met Leiden 2022 georganiseerd.
Leiden is in 2022 European City of Science. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd met betrekking tot de wetenschap. Met enige trots kunnen wij melden dat 13 april 2022 in het teken zal staan van vacuüm.
Een van die activiteiten die dag is de viering van het 60-jarig bestaan van de NEVAC.
Op het programma staan onder andere lezingen door Abel Streefland, Gesa Welker, Freek Molkenboer, Johannes Jobst, een show van Stichting Rino en een avondlezing door Joost Frenken.

Fred Schenkel, Gertjan van Baarle,
Guido Stam en Sense Jan van der Molen

Winnaar NEVAC-prijs 2022: Jesse Koenders (DIFFER)
2022-03-15
Zoals elk jaar, wordt er ook in 2022 een NEVAC-prijs uitgereikt. Traditioneel wordt dit gedaan tijdens de jaarlijkse NEVAC-dag. Het kiezen van de prijswinnaar was dit jaar echter anders dan anders: in plaats van kandidaten een speciaal artikel te laten schrijven, hebben we ervoor gekozen om het beste artikel dat in het afgelopen jaar in het NEVAC blad is verschenen, te honoreren met de NEVAC-prijs van 1000 euro.
Met deze opzet maken meer mensen kans op de prijs. Daarnaast hopen we dat dit een stimulans is voor zowel leden als niet-leden om meer artikelen in te sturen!
De jury van 2022 koos unaniem het artikel Actief schild tegen de hitte van een fusiereactor, van Jesse Koenders, als winnaar. Het artikel verscheen in het NEVAC blad in december 2021. De jury vond het artikel verfrissend, leuk, inhoudelijk, boeiend en goed geschreven. Bovendien was het goed toegesneden op het publiek van het NEVAC blad, zowel qua vacuüm als qua regeltechniek. Tijdens de komende NEVAC-dag zal Jesse zijn werk bespreken in een bredere context.
Kom vooral kijken en luisteren!
De jury van de NEVAC prijs 2022 bestond uit Paul Koenraad en Ingmar Swart.

NEVAC-prijs 2023
Studenten en promovendi kunnen in 2023 weer 1000 euro winnen: de NEVAC-prijs voor het beste ingezonden artikel – met een omvang van ongeveer 2000 woorden – over eigen onderzoek waarin het gebruik van vacuümtechniek wordt toegelicht. Stuur het artikel uiterlijk 15 oktober 2022 naar redactie@nevac.nl. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag in 2023. Dat is goed voor de outreach van je groep in de richting van de vacuümtechnische gemeenschap in Nederland.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro. Niet-Nederlandstalige studenten mogen een Engelstalig artikel insturen. Kijk hier voor uitgebreide richtlijnen.
Ken je iemand die het NEVAC blad niet leest en wel een toepasselijk artikel kan schrijven, wijs die persoon dan op de mogelijkheid om deel te nemen.

NIEUWS VANUIT HET BESTUUR
2022-01-03
Beste leden van de NEVAC,

Allereerst willen wij jullie de beste wensen overbrengen voor het nieuwe jaar.
Recent zijn de posities van penningmeester en secretaris opgevuld waardoor wij weer een volledig bestuur hebben.
Voor het penningmeesterschap hebben wij een administratiekantoor ingeschakeld, die de administratie kan moderniseren en professionaliseren. Daar hoort ook de inning van de jaarlijkse contributie van de leden bij.

U zou de vereniging helpen door toestemming te geven uw contributie voortaan automatisch van uw bankrekening te mogen afschrijven.
Daarmee geeft u aan de NEVAC toestemming om bij uw bank een verzoek in te dienen het contributiebedrag automatisch te betalen en aan de bank om dat bedrag aan ons over te maken.
Bij een aantal banken kunt u dat ook zelf regelen via internetbankieren. De keus is aan u om het zelf te regelen bij uw bank of om het formulier aan ons te retourneren.
Voorafgaand aan een incasso krijgt u altijd een melding (factuur) van ons dat het bedrag binnenkort geïncasseerd zal gaan worden. U hoeft daarna niets meer te doen. De factuur wordt automatisch betaald.

Niet eens met de afschrijving? U kunt het bedrag altijd binnen 8 weken, zonder opgaaf van reden, laten storneren. U regelt dat eenvoudig via internetbankieren bij uw eigen bank.
Veel dank!

Download het machtigingsformulier voor een doorlopende incasso voor gewone leden en studentleden. (Niet voor bedrijfsleden)

Bestuur NEVAC
Fred Schenkel, René Erkelens,
Ingmar Swart en Sense Jan van der Molen

Simulating the Pressure in an Ultrahigh Vacuum System
2021-08-19
Vera Erends publiceerde in november 2020 het artikel Verificatie en validatie van ultrahoogvacuümsimulaties voor de ETpathfinder in het NEVAC blad. De Engelse vertaling is nu verschenen op de website van Comsol.

Welkom secretaris Fred Schenkel, NEVAC zoekt penningmeester
2021-07-02
De NEVAC is verheugd dat Fred Schenkel, leraar aan de LIS (Leidse Instrumentmakersschool), per 1 juli de taak van secretaris gaat overnemen. Fred is geen onbekende, want hij was eerder winnaar van de NEVAC-prijs 2012 en enkele jaren redacteur van het NEVAC blad. Ook zorgde hij voor de inhoud van de website. Welkom terug Fred!
De vereniging zoekt nu nog een penningmeester, liefst iemand uit het bedrijfsleven. Meer informatie via voorzitter@nevac.nl

In de gedrukte versie van het julinummer van het NEVAC blad staat abusievelijk dat Fred de nieuwe penningmeester is, maar dat klopt dus niet.

Wie komt ons bestuur versterken?
2021-04-14
Recentelijk heeft onze secretaris Jan van Kessel besloten een stapje terug te zetten. Daarnaast loopt de termijn van onze penningmeester Ad Ettema af en zal hij zich niet nogmaals verkiesbaar stellen.

Daarom zoeken we per direct een competente secretaris (m/v) en penningmeester (m/v) voor het NEVAC-bestuur.

Een positie als bestuurslid biedt je/u de kans om NEVAC mede te vormen en waar nodig te vernieuwen.
De tijdsbelasting valt mee.
Wij willen in het bijzonder onze leden uit het bedrijfsleven aanmoedigen om te solliciteren.

Meer informatie is te verkrijgen via het bestuur, via voorzitter@nevac.nl

NEVAC Symposium 2021, Tuesday 18 May, online
2021-03-16
It gives us great pride to announce that this year, ARCNL will organize the NEVAC Symposium on May 18, 2021 fully online.

Please, check out arcnl.nl/nevac for this year’s program and for your registration for attending the NEVAC Symposium 2021. We hope to welcome all of you for that great day. In addition to a number of exciting lectures, we offer an online tour of ARCNL and two sessions with so-called bullet presentations, as an alternative for the traditional poster session.

Bullet presentations are compact, 3-minute presentations, without questions and answers. You can submit your title and abstract by filling out that information on the registration form. The deadline for these special presentations is Friday, 23 April. We will get in touch with you soon after that to let you know whether your contribution was selected, after which we will provide you with instructions for the pre-recording of these mini-presentations.

This year’s organizers:
Prof. Joost Frenken, Dr. Jan Verhoeven, Dr. Roland Bliem

This year, the Symposium will not be combined with the annual General Assembly of the Members of the NEVAC Society. This meeting will take place online Wednesday 12 May, 19.30 hr.

Registration
Participation in this year’s NEVAC Symposium is free of charge, even if you’re not a NEVAC member yet (membership registration page). You can join the meeting by use of this ZOOM-link.

download flyer

De NEVAC zoekt:  Hoofdredacteur en redactieleden voor het NEVAC blad
2021-03-15
Het NEVAC blad is het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Vacuümtechniek, NEVAC. Het doel is uitwisseling van informatie tussen wetenschappers, technici en bedrijven binnen de vacuümtechniek in Nederland. Het blad verschijnt drie keer per jaar. De huidige hoofdredacteur, Hans van Eck (Differ), gaat na acht jaar stoppen met deze functie en daarom zoekt de vereniging nu een opvolger.

Taken:
  • Richting geven aan de inhoud en vorm van het NEVAC blad, ideeën en contacten aandragen voor nieuwe artikelen
  • Mede-redigeren van binnenkomende teksten
  • Jaarlijks de jury samenstellen voor de beoordeling van inzendingen voor de NEVAC-prijs (en daar zelf ook aan deelnemen)
Inzet:
Gemiddeld een dag per maand.

Het NEVAC blad kan ook versterking gebruiken van gewone redactieleden die ideeën en contacten aandragen voor artikelen en deze artikelen redigeren.

Heeft u interesse in het leveren van een bijdrage aan het NEVAC blad als (hoofd)redacteur, stuur dan een mail aan redactie@nevac.nl
De hoofdredacteur en redactieleden worden benoemd door het bestuur van de NEVAC.
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Hans van Eck, H.J.N.vanEck@differ.nl

Online algemene ledenvergadering NEVAC woensdag 12 mei 2021
2021-03-14
Aanvang 19.30 uur, online.

Conceptagenda NEVAC ALV 2021

1. Opening
2. Vaststellen agenda
3. Bestuursmutaties
4. Mededelingen
5. Conceptnotulen van de ALV 17 mei 2019 op de Radboud ­Universiteit Nijmegen
6. Jaarverslagen van de commissies
• Commissie Opleidingen
• Excursiecommissie
• Redactie NEVAC blad / Website
7. Financieel overzicht 2019 en 2020 en begroting 2021
8. Verslag van de Kascommissie
• Decharge bestuur
• Benoeming nieuwe kascommissie
9. Rondvraag
10. Sluiting

New edition of the Applied Vacuum Technology Training
2021-03-09
In May (11, 18, 25)-June (8,15) (online) and 15 September (hands-on) 2021 the Applied Vacuum Technology Training will be organised for Master students, PhD students and post-doctoral researchers in Physics and Chemistry. The training is organised under auspices of the NEVAC (Netherlands Vacuum Society).
Information video
More information

(PhD) Student? NEVAC beloont je verhaal met 1000 of 250 euro! <i>NEVAC rewards your article with 1000 or 250 euro!</i>
2020-11-06
De Nederlandse Vacuümvereniging (NEVAC) reikt ieder jaar een prijs uit van 1000 euro voor het beste ingezonden artikel voor het NEVAC blad, geschreven door een student of promovendus. Het artikel, van ongeveer 2000 woorden, moet gaan over eigen onderzoek waarin het gebruik van vacuümtechniek wordt toegelicht. De lezerskring bestaat uit onderzoekers, medewerkers van bedrijven in de vacuümtechniek, en technici. De kunst is dus helder te schrijven voor dit brede publiek. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag, in de lente van volgend jaar.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro.
Niet-Nederlandstaligen mogen in het Engels schrijven.
De deadline is 1 maart 2021. Inzendingen kunnen naar: redactie@nevac.nl.
Uitgebreide richtlijnen voor het artikel staan op nevac.nl/NEVAC_Blad/richtlijnen_auteurs.php

Each year the Dutch Vacuum Society (NEVAC) awards a prize of 1000 Euro to the student who writes the best article, related to vacuum technology, for the NEVAC blad. The article (around 2000 words), should describe your research and focus on the vacuum technology used. The readers of the magazine are researchers, vacuum technology company members, and technicians. Your assignment is to write an appealing story for this wide audience.
The winner is invited to present the winning paper during the NEVAC-dag in spring next year. Only one winner will be appointed, but NEVAC rewards all published articles, written by students, with 250 Euro. If Dutch is not your native language, you are allowed to write in English.
The deadline is 1 March 2021. Send your contribution to: redactie@nevac.nl.
Guidelines for the article are published here: nevac.nl/NEVAC_Blad/richtlijnen_auteurs/English.php

Brian Baker wint NEVAC-prijs 2020
2020-04-22
Ook dit jaar konden studenten en promovendi weer een geldbedrag van €1.000,- winnen door over hun eigen, aan vacuüm gerelateerde, onderzoek te schrijven. Het beste Nederlands- of Engelstalige ingestuurde en gepubliceerde artikel in het NEVAC blad wordt beloond met de NEVAC-prijs. Deze prijs wordt uitgereikt door een jury die de artikelen beoordeelt op onder meer leesbaarheid, wetenschappelijk en technisch niveau en het gebruik van illustraties.
Dit jaar hebben we twee artikelen ontvangen die qua inhoud vrij ver uit elkaar liggen. Het ene artikel is geschreven in het Engels en beschrijft een fundamenteel onderzoek naar functionele materialen, de andere is geschreven in het Nederlands en beschrijft een direct toepasbare mechanische ontwerpstudie. Aan de beoordelingscommissie, bestaande uit Joost Bakker, Peter Jacobse en ondergetekende, de taak om een winnaar aan te wijzen. Na het middelen van de cijfers, gegeven voor de verschillende criteria, is het artikel van Brian Baker van de Rijksuniversiteit Groningen als beste uit de bus gekomen.
Het winnende artikel zal gepubliceerd worden in het derde editie van het NEVAC blad, dat ruim voor de uitgestelde NEVAC-dag zal uitkomen. Daar zal de prijs persoonlijk aan Brian overhandigd worden waarna hij een lezing zal geven over de invloed van de hoeveelheid moleculen op een oppervlak op de vorming van twee verschillende metal-
organic coordination networks (MOCNs) op een goudoppervlak.
Het als tweede geëindigde artikel van Stef van Haaren is opgenomen in de editie van april 2020. Het beschrijft een elastisch mechanisme dat industrieel toepasbaar is als rotatiepunt in een robot om silicium wafers te hanteren. Elastische mechanismes zijn systemen die kunnen bewegen door middel van elastische vervorming. Hierbij is geen sprake van wrijvende onderdelen of speling, wat ze geschikt maakt voor nauwkeurige en schone applicaties zoals het positioneren in vacuüm.
Vanaf nu kan iedereen weer artikelen insturen voor de komende prijsvraag. Heb je een interessant onderwerp dat gerelateerd is aan vacuümtechniek, schroom dan niet en schrijf erover! Wij ontvangen het graag en onze lezers zijn benieuwd naar je verhaal. Geplaatste artikelen van studenten/promovendi worden altijd beloond met 250 euro!
Hans van Eck
voorzitter beoordelingscommissie 2020

Kingstone Ion Implanter for sale
2020-04-17
The implanter at TNO Energy Transition, location Petten, is no longer necessary for our processing. It has been used from 2014-2019 in cooperation with Tempress systems. The implanter has exclusively been used for P implant from PH3. Current status is completely cleaned by Solutions On Silicon to have it ready for transport/dismantling or re-use. The implanter can operate semi-automatic on loadings for solar cell implant. First contact can be made to Eelko Hoek, Eelko.hoek@tno.nl, but it will in most cases be redirected to Solutions On Silicon, they are taking care of sale of the implanter.

Postponed: NEVAC DAY 2020, ARCNL Amsterdam
2020-02-07
Postponed due to COVID-19. More information will follow

The NEVAC Symposium 2020 is organized by the Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL). We offer an attractive program of lectures, posters, exhibition, the NEVAC Annual Meeting and lab tour of ARCNL. As usual the symposium is free of charge for members of the NEVAC.

Organizers
Prof. Joost Frenken
Dr. Jan Verhoeven
Dr. Roland Bliem

Location
Amsterdam Science Park Congress Center (lectures, posters, exhibition, lunch)
Science Park 125, 1098 XG Amsterdam
ARCNL, Advanced Research Center for Nanolithography (lab tour, drinks)
Science Park 106, 1098 XG Amsterdam

Program 2020
09.30 Arrival + Coffee (Amsterdam Science Park Congress Center)

10.00 PLENARY SESSION
- Ron Heeren (Maastricht University): Ions, Images and Innovation: How molecular microscopes make medicine more precise
- Rutger Schlatmann (Helmholtz Zentrum, Berlin): Pushing solar energy conversion beyond today´s efficiency and cost limits
- NEVAC-Prize, including lecture

11.45 NEVAC Annual Meeting + Lunch
11.45 Lunch + Poster Session

13.30 PARALLEL SESSION A
- Eric Louis (University of Twente): Recent developments in optics for EUV-lithography
- Gosse de Vries (ASML, Veldhoven): EUV lithography and its vacuum of a kind
- Bart Weber (ARCNL, Amsterdam): Why does friction limit our ability to make smart phones smarter?

13.30 PARALLEL SESSION B
- Diederik Depla (Ghent University): Impurity dominated film growth
- Thomas Lucas (Eindhoven University of Technology & ARCNL): Smart*Light: A Compact Inverse Compton X-ray Source
- Mehdi Saedi (Leiden University): Formation of two-dimensional materials on liquid metal catalysts: An in situ investigation

15.00 Tea break

15.30 PLENARY SESSION
Ulrike Diebold (Vienna University of Technology): Oxide Surfaces at the Atomic Scale

16.15 Transfer to ARCNL (5 minutes walking to MATRIX-VII Building)
Lab tour ARCNL
Drinks
18.00 END

Registration
Registration is required to participate in the NEVAC Symposium 2020. Registration is free of charge for NEVAC members.
For non NEVAC members, a modest fee of € 25 is requested.

More information will follow

Student of promovendus? Win 15 minutes of fame & 1000 euro!
2020-01-20
(Scroll down for English)
De Nederlandse Vacuümvereniging (NEVAC) reikt ieder jaar een prijs uit van 1000 euro voor het beste ingezonden artikel voor het NEVAC blad, geschreven door een student of promovendus. Het artikel, van ongeveer 2000 woorden, moet gaan over eigen onderzoek waarin het gebruik van
vacuümtechniek wordt toegelicht.
De lezerskring bestaat uit onderzoekers, medewerkers van bedrijven in de vacuümtechniek, en technici. De kunst is dus helder te schrijven voor dit brede publiek. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag, in de lente van volgend jaar.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro.
Niet-Nederlandstaligen mogen in het Engels schrijven.
De deadline is 1 maart 2020. Inzendingen kunnen naar: redactie@nevac.nl
Uitgebreide richtlijnen voor het artikel


Each year the Dutch Vacuum Society (NEVAC) awards a prize of 1000 Euro to the student who writes the best article, related to vacuum technology, for the NEVAC blad.
The article (around 2000 words), should describe your research and focus on the vacuum technology used.
The readers of the magazine are researchers, vacuum technology company members, and technicians. Your assignment is to write an appealing story for this wide audience.
The winner is invited to present the winning paper during the NEVAC-dag in spring next year.
Only one winner will be appointed, but NEVAC rewards all published articles, written by students, with 250 Euro.
If Dutch is not your native language, you are allowed to write in English.
The deadline is 1 March 2020. Send your contribution to: redactie@nevac.nl
Guidelines for the article are published here

Wanted: speakers for IUVSTA webinars
2019-11-27
Following 2 successful attempts in the past years, the Education Committee of IUVSTA is now officially launching the "IUVSTA Webinars" as a part of the Union commitment with the Education in Science, Innovation and Technology and its worldwide promotion.
The webinars focus on fundamental aspects as well innovation and applications, covering the theoretical and/or experimental approaches.
Technical webinars, as well as real time experiments, will be very welcome as well.
The speakers will have all the support and detailed information regarding practical aspects of webinars.
The webinars will be announced worldwide, and it will have a link to the IUVSTA website.
We believe this will be also an opportunity for the speakers to enlarge his/her scientific network.
The possibility of other kinds of support for the speaker can be directly discussed with him/her.
The candidates should send the proposals to the relevant Scientific Division and to the Webinar Team at the e-mail address iuvstawebinar@iuvsta.org.

Commissie Opleidingen zoekt nieuwe leden
2019-10-14
De Commissie Opleidingen van de NEVAC zoekt nieuwe leden om de kwaliteit van het onderwijs en de examens in de toekomst te waarborgen.
Daarvoor zoeken we vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan het vaststellen van de examens voor de cursus “Vacuumtechniek” & “Elementaire Vacuumtechniek”.
Daarnaast is ook gelegenheid om als docent van de cursussen aan de slag te gaan waarvoor je een vergoeding ontvangt van de cursusleider.
Voor dit werk is interesse in (hoog)vacuumtechniek en ruime ervaring met diverse vacuumapparatuur gewenst.

Het commissiewerk houdt in:

• Voorbereiden van één vraagstuk voor het examen Vacuumtechniek of “Elementair Vacuumtechniek” (ca. 3 uur)
• Eén dag per jaar deelnemen aan vergadering van de examencommissie voor het vaststellen van de examens
• Nakijken van examens (tegen vergoeding), éénmaal per jaar, (ca. 2-3 uur)

Mocht je interesse hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met ondergetekenden. We lichten het werk graag even toe.

Met vriendelijke groet,
Dick van Langeveld 06 29561797
David Schijve 06 51674214

Foto's NEVAC-dag 2019
2019-07-11
Tijdens de NEVAC-dag, dit jaar op 17 mei in Nijmegen, werd duidelijk hoe breed het spectrum van de vacuümtechniek in Nederland is. Joost Bakker, onderzoeker bij het FELIX Laboratorium, stelde dit jaar het programma samen. Naast het lezingenprogramma, de posters van jonge onderzoekers en de bedrijvenmarkt stond er een bezoek aan het sinds kort gecombineerde High Field Magnet Laboratory (HFML) en het FELIX Laboratorium op het programma.
Bekijk hier de foto's

Tahsin Faraz (TU/e) wint de NEVAC-prijs 2019
2019-04-11
Tahsin Faraz is dit jaar de winnaar van de prijs van de Nederlandse Vacuümvereniging, NEVAC. Zijn prijswinnende artikel heeft de titel Ion energy control during plasma-enhanced atomic layer deposition: Enabling materials control and selective processing in the third dimension.
Elektronische onderdelen van computers en andere apparaten worden steeds kleiner. Daarom worden er steeds nieuwe technieken ontwikkeld voor het bouwen van driedimensionale structuren op de kleinste schaal. Een manier om dat voor elkaar te krijgen heet atoomlaagdepositie. Hierin worden atomen gebruikt als een soort lego voor het zeer precies bouwen van dunne lagen en ultrakleine structuren. Dit gebeurt in het befaamde laboratorium van professor Erwin Kessels aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar Tahsin Faraz werkt als promovendus. Hij beschrijft hij hoe hij atoomlaagdepositie toepast in combinatie met een plasma (een gas met veel vrije elektronen en ionen). Op deze manier ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het bouwen van driedimensionale structuren op atomaire schaal. Dit werk vindt plaats in een vacuümopstelling met de mogelijkheid voor het genereren van een plasma. Door de zeer lage druk kunnen de gebruikte stoffen zonder verontreinigingen toegepast worden.

Het artikel is opgenomen in het aprilnummer 2019 van het NEVAC blad en het is vrij beschikbaar.

De Nederlandse Vacuümvereniging NEVAC wil met de prijs stimuleren dat jonge wetenschappers op een heldere manier schrijven over hun werk en de vacuümtechniek die ze daarbij gebruiken.
De prijs van 1000 euro wordt uitgereikt op de komende NEVAC-dag, vrijdag 17 mei bij het FELIX Laboratorium in Nijmegen. Tahsin Faraz zal daar een korte voordracht houden over zijn werk. Meer informatie en aanmelding: zie de NEVAC-dag in de agenda op deze website.

NEVAC-prijs 2020
Studenten en promovendi kunnen in 2020 weer 1000 euro winnen: de NEVAC-prijs voor het beste ingezonden artikel – met een omvang van ongeveer 2000 woorden – over eigen onderzoek waarin het gebruik van vacuümtechniek wordt toegelicht. Stuur het artikel uiterlijk 1 februari 2020 naar redactie@nevac.nl. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag in het voorjaar van 2020. Dat is goed voor de outreach van je groep in de richting van de vacuümtechnische gemeenschap in Nederland.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro. Niet-Nederlandstalige studenten mogen een Engelstalig artikel insturen. Kijk hier voor uitgebreide richtlijnen.
Ken je iemand die het NEVAC blad niet leest en wel een toepasselijk artikel kan schrijven, wijs die persoon dan op de mogelijkheid om deel te nemen.

NEVAC day 2019: 17 May, Nijmegen
2019-03-14
On May 17, Radboud University and the FELIX Laboratory will host the annual meeting of the Dutch Vacuum Society (NEVAC).
The program will consist of a number of vacuum related scientific talks, as well as a few vacuum technical contributions.
Among the speakers are Jos Oomens (Radboud University), Ageeth Bol (Eindhoven University of Technology), Ludo Juurlink (University of Leiden), as well as two representatives of the Delft Hyperloop team. Part of the day is a tour of the FELIX free-electron laser facility.

For questions, please contact the organizing chair, Joost Bakker, j.bakker@ru.nl

Programme:
9.30 Registration
10.00 Welcome and opening
10.05 The physical and chemical basis for defect-controlled surface reactions, Ludo Juurlink, Leiden Institute of Chemistry
10.50 Microwave plasma for O2 based chemistry, Marcus Schott, MKS
11.10 The FELIX free-electron lasers and their vacuum systems, René van Buuren, FELIX Laboratory
11.40 NEVAC Prize winner: Ion energy control during plasma-enhanced atomic layer deposition: Enabling materials control and selective processing in the third dimension, Tahsin Faraz, Dept. of Applied Physics, Eindhoven University of Technology
12.00 General meeting NEVAC
12.30 Student and postdoc poster session, exhibition, lunch
13.30 FELIX Laboratory Tour
14.30 Plasma-enhanced atomic layer deposition of transition metal dichalcogenides: from 2D monolayers to 3D vertical nanofins, Ageeth Bol, Dept. of Applied Physics, Eindhoven University of Technology
15.15 Infrared ion spectroscopy: new ways to structure determination in analytical mass spectrometry, Jos Oomens, FELIX Laboratory, Radboud University, Nijmegen
16.00 Coffee break
16.20 Adaptive XUV mirrors based on piezoelectric film actuator, Mohammadreza Nematollahi, MESA+ Institute for Nanotechnology, University of Twente
16.40 Delft Hyperloop: design challenges for a low-pressure environment power system, Laura Croes / Roland Mulder, , Delft University of Technology
17.15 Conclusion
17.20 Reception, drinks

FELIX Laboratory, Radboud University
Linnaeusgebouw, Heyendaalseweg 137 6525 AJ Nijmegen

Doe mee en win de NEVAC-prijs van 1000 euro (English below)
2018-11-29
Studenten en promovendi kunnen in 2019 weer 1000 euro winnen: de NEVAC-prijs voor het beste ingezonden artikel – met een omvang van ongeveer 2000 woorden – over eigen onderzoek waarin het gebruik van vacuümtechniek wordt toegelicht. Stuur het artikel uiterlijk 24 februari 2019 naar redactie@nevac.nl. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag in Nijmegen, vrijdag 17 mei 2019. Dat is goed voor de outreach van je groep in de richting van de vacuümtechnische gemeenschap in Nederland.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro. Niet-Nederlandstalige studenten mogen een Engelstalig artikel insturen. Kijk hier voor uitgebreide richtlijnen.
Ken je iemand die het NEVAC blad niet leest en wel een toepasselijk artikel kan schrijven, wijs die persoon dan op de mogelijkheid om deel te nemen.

Each year the Dutch Vacuum Society (NEVAC) awards a prize of 1000 Euro to the student who writes the best article, related to vacuum technology, for the NEVAC blad. The article (around 2000 words), should describe your research and focus on the vacuum technology used. The readers of the magazine are researchers, vacuum technology company members, and technicians. Your assignment is to write an appealing story for this wide audience.
The winner is invited to present the winning paper during the NEVAC-dag, Friday 17 May 2019 at Radboud University in Nijmegen.
Only one winner will be appointed, but NEVAC rewards all published articles, written by students, with 250 Euro.
If Dutch is not your native language, you are allowed to write in English.
The deadline is 24 Februari 2019. Send your contribution to: redactie@nevac.nl.

Guidelines for the article are published here

Werkgroep Nano, Micro, Productreinheid
2018-10-20
De Vereniging Contamination Control Nederland (VCCN) is begin van dit jaar gestart met de werkgroep 'Nano, Micro, Productreinheid'. Deze werkgroep heeft als doel een richtlijn op te stellen hoe schoon te produceren voor de micro- en nano-industrie. De richtlijn heeft als doel de gehele keten te beschrijven: om te beginnen met hoe de eindgebruiker de vacuümreinheidseis moet opstellen, realistisch en meetbaar. En van materiaalselectie tot hoe het product uiteindelijk te verpakken. De insteek is te kijken of vacuümreinheid via de cleanroomnorm 14644-9 (deeltjescontaminatie) en 14644-10 (chemische contaminatie) te specificeren is en ook aan te tonen. De richtlijn wordt dus van belang voor zowel de opdrachtgever/afnemer als de leverancier van het product.
Freek Molkenboer

Einstein Telescoop en vacuümtechniek
2018-09-29
Op 27 september vond de Big Science Industriedag plaats bij VDL Science & Technology in Eindhoven. Het middagprogramma was gewijd aan de ontwikkeling van de Einstein Telescoop (ET, zie ook NEVAC blad 2018-1) en ET Pathfinder, een R&D-faciliteit waar de technologieën voor de Einstein Telescoop ontwikkeld worden. Een belangrijk deel van het beschikbare geld zal besteed worden aan vacuümtechniek. Frank Linde (Nikhef) gaf een presentatie over zwaartekrachtsgolven, ET, ET Pathfinder, en de rol van de industrie daarbij. Zijn presentatie staat online.
Meer informatie bij Jan Visser, ILO voor de Einstein Telescoop, janvs@nikhef.nl

Nominaties Science and Technology Prize IUVSTA
2018-09-07
De IUVSTA heeft een Call for Nominations uitgestuurd voor het nomineren van kandidaten voor twee driejaarlijkse prijzen:

1). IUVSTA Prize for Science
Een prijs voor experimenteel of theoretisch onderzoek in vacuüm gerelateerde wetenschap, techniek of toepassingen.

2). IUVSTA Prize for Technology
Een prijs voor nieuwe vacuümtechnologie en -instrumentatie die internationaal van belang is.

Deadline voor de nominaties: 25 januari 2019

60 jaar IUVSTA
2018-08-01
Tijdens het eerste International Congress on Vacuum Technology in Namen in juni 1958 werd besloten een internationale organisatie op te richten voor vacuümgerelateerde wetenschap en technologie. Het werd de International Organization for Vacuum Science and Technology (IOVST), die in 1962 werd omgevormd in de International Union for Vacuum Science, Technique and Applications (IUVSTA).
Het doel van de organisatie is informatie verspreiden over en opleidingen bevorderen in vacuüm-gerelateerde wetenschap en technologie; het organiseren van internationale congressen. Dit alles gebeurt in samenwerking met nationale en internationale organisaties. Inmiddels zijn dertig nationale vacuümverenigingen aangesloten bij IUVSTA, waaronder de NEVAC.
Het 60-jarig bestaan is dit jaar in juni gevierd tijdens het European Vacuum Congress in Genève. Ook verscheen er een boek over de geschiedenis van de IUVSTA, waarin bovendien een korte geschiedenis is opgenomen van alle deelnemende vacuümverenigingen. Voorzitter Ingmar Swart verzorgde de update van de bijdrage over de NEVAC. Dit boek is online beschikbaar.

2018-06-20
Foto's NEVAC-dag 2018, Universiteit Twente
Gemaakt door Elroy van Sloten

bekijk de foto's


Eric Louis; Hans Fredriksson; Hans van Eck; Jeroen Westerhout; Kees-Jan Weststrate; Richard Al; Richard van de Sanden; Robert Pearce; Theo Mulder; Vadim Banine;
2017-12-13
Foto's van de NEVAC-dag, 12 mei bij DIFFER in Eindhoven.

Fotograaf: Bram Lamers

bekijk de foto's


Stein van Eden (DIFFER) wint de NEVAC-prijs 2017
2017-03-27
In het prijswinnende artikel Stralingsenergie meten in een fusiereactor beschrijft Stein van Eden een nieuwe techniek voor het meten van het stralingsverlies van een plasma met een zogenaamde InfraRood-Video-Bolometer (IRVB), waarmee de stralingsniveaus in een fusieplasma gevisualiseerd kunnen worden. Het artikel geeft een inkijkje in de ontwikkeling van dit systeem voor de National Spherical Torus Experiment Upgrade in Princeton, Verenigde
Staten. In het bijzonder wordt het onderzoek naar het afpompen en beluchten van de
module met een detectorfolie beschreven. Het blijkt nog geen koud kunstje om dit folie heel te houden tijdens het werken in het vacuum.

Het artikel is opgenomen in het aprilnummer van het NEVAC blad.

De Nederlandse Vacuümvereniging NEVAC wil met de prijs stimuleren dat jonge wetenschappers op een heldere manier schrijven over hun werk en de vacuümtechniek die ze daarbij gebruiken.

De prijs van 1000 euro wordt uitgereikt op de komende NEVAC-dag, vrijdag 12 mei bij DIFFER in Eindhoven. De winnaar zal daar een korte voordracht houden over zijn werk.

Martijn Vos (TU/e) wint de NEVAC-prijs 2016
2016-03-31
In het prijswinnende artikel Een nieuw atoomlaagdepositieproces voor efficiëntere zonnecellen beschrijft Martijn Vos een nieuwe techniek voor het maken van zonnecellen met een hoger rendement. Het artikel is opgenomen in het aprilnummer van het NEVAC blad.

Martijn Vos is promovendus in de groep Plasma and Material Processing van prof.dr.ir. Erwin Kessels aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij werkt aan nieuwe toepassingen van atoomlaagdepositie, een techniek die interessante mogelijkheden biedt voor de zonnecelindustrie. Hiermee kunnen zeer dunne lagen, van slechts enkele nanometers dik, van speciale materialen gemaakt worden. Deze 'films' worden zo met zeer grote controle over de dikte én de materiaaleigenschappen aangebracht. In zijn artikel beschrijft Martijn nieuw proces voor het maken van dunne lagen molybdeenoxide (MoOx) en hoe dit proces mogelijk gebruikt kan worden om het rendement te verhogen van zonnecellen van het zogenaamde type 'silicium-heterojunctie'. Het op deze nieuwe manier gemaakte materiaal is zeer puur en transparant. Daarom worden er goede prestaties verwacht van zonnecellen met MoOx.

De Nederlandse Vacuümvereniging NEVAC wil met de prijs stimuleren dat jonge wetenschappers op een heldere manier schrijven over hun werk en de vacuümtechniek die ze daarbij gebruiken.

De prijs van 1000 euro wordt uitgereikt op de komende NEVAC-dag, vrijdag 27 mei in het Gorlaeus Laboratorium van de Universiteit Leiden. De winnaar zal daar een korte voordracht houden over zijn werk.

Bart Macco wint de James Harper Award
2015-10-26
Bart Macco, promovendus aan de TU Eindhoven in de groep Plasma and Materials Processing (PMP) en winnaar van de NEVAC prijs 2013, heeft op maandag 19 oktober 2015 tijdens het symposium van de AVS in San Jose, California, de James Harper Award gewonnen van de AVS Thin Film Division. Bart deed met drie andere promovendi van Amerikaanse universiteiten mee aan de TED-talk Competition. Zijn praatje van 15 minuten was getiteld Why we should be using In2O3:H for our solar cells. De presentaties werden beoordeeld op inhoud, originaliteit en presentatie door een jury bestaande uit leden van de Thin Film Division van de AVS. Bart Macco ontving de eerste prijs van 800 dollar.

Op de foto Bart Macco (rechts) en zijn promotor Erwin Kessels (links) tijdens het symposium van de AVS in San Jose.



[javascript protected email address]