Agenda

ITER Business Forum ITER is moving forward! Don’t miss the unique opportunity to make business contacts on the ITER programme and beyond. See you in Antibes Juan les pins!
website
Vacuümsystemen zijn kritisch voor elk proces in de chemische industrie. Hiervoor is een goed ontwerp en de juiste selectie van componenten zeer belangrijk. Busch bezit een uitgebreide expertise in het ontwerpen en bouwen van vacuümsystemen.

In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:
› Uitgangspunten van de verschillende soorten processen
› Typen vacuümpompen en systemen
› Belangrijke criteria bij de keuze van de juiste vacuüminstallatie
› ATEX richtlijn bij vacuümpompen
Fysica FYSICA is the annual physics conference of the Netherlands' Physical Society (NNV).
website
aiv xxiv Conference Materials, Interfaces, Processes in Industrial and Basic Research Applications

The AIV XXIV Conference focuses on several strategic and fundamental goals of Horizon 2020 program and looking ahead to Horizon Europe, the next EU Research & Innovation program (2021-2027). The Conference will be a forum for researchers to present the most recent developments, provide prospects for development, promote competitiveness and innovation in the global economic growth and stimulate collaborative efforts between researchers and industrial world.
Giardini Naxos, Italy
website
Nationaal Symposium Contamination Control VCCN organiseert in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch het jaarlijkse Nationaal Symposium Contamination Control. Voorheen beter bekend onder de naam Cleanroom Symposium. Het eerste deel van het symposium bestaat uit een parallelle lezingensessie van anderhalf uur. Na een pauze en een bezoek aan de vakbeurs wordt er vervolgd met twee parallelle lezingensessies van elk een uur.
website

meer agenda

Nieuws

Registration open for NEVAC day 2019: 17 May, Nijmegen
2019-03-14
On May 17, Radboud University and the FELIX Laboratory will host the annual meeting of the Dutch Vacuum Society (NEVAC).
The program will consist of a number of vacuum related scientific talks, as well as a few vacuum technical contributions.
Among the speakers are Jos Oomens (Radboud University), Ageeth Bol (Eindhoven University of Technology), Ludo Juurlink (University of Leiden), as well as two representatives of the Delft Hyperloop team. Part of the day is a tour of the FELIX free-electron laser facility.
A detailed program will be published here later.

Registration
Registration for the industry exhibition
For questions, please contact the organizing chair, Joost Bakker, j.bakker@ru.nl


Doe mee en win de NEVAC-prijs van 1000 euro (English below)
2018-11-29
Studenten en promovendi kunnen in 2019 weer 1000 euro winnen: de NEVAC-prijs voor het beste ingezonden artikel – met een omvang van ongeveer 2000 woorden – over eigen onderzoek waarin het gebruik van vacuümtechniek wordt toegelicht. Stuur het artikel uiterlijk 24 februari 2019 naar redactie@nevac.nl. De winnaar mag een lezing geven tijdens de NEVAC-dag in Nijmegen, vrijdag 17 mei 2019. Dat is goed voor de outreach van je groep in de richting van de vacuümtechnische gemeenschap in Nederland.
Er wordt één winnaar aangewezen door de jury, maar alle gepubliceerde artikelen van studenten en promovendi worden door de NEVAC beloond met 250 euro. Niet-Nederlandstalige studenten mogen een Engelstalig artikel insturen. Kijk hier voor uitgebreide richtlijnen.
Ken je iemand die het NEVAC blad niet leest en wel een toepasselijk artikel kan schrijven, wijs die persoon dan op de mogelijkheid om deel te nemen.

Each year the Dutch Vacuum Society (NEVAC) awards a prize of 1000 Euro to the student who writes the best article, related to vacuum technology, for the NEVAC blad. The article (around 2000 words), should describe your research and focus on the vacuum technology used. The readers of the magazine are researchers, vacuum technology company members, and technicians. Your assignment is to write an appealing story for this wide audience.
The winner is invited to present the winning paper during the NEVAC-dag, Friday 17 May 2019 at Radboud University in Nijmegen.
Only one winner will be appointed, but NEVAC rewards all published articles, written by students, with 250 Euro.
If Dutch is not your native language, you are allowed to write in English.
The deadline is 24 Februari 2019. Send your contribution to: redactie@nevac.nl.

Guidelines for the article are published here

Werkgroep Nano, Micro, Productreinheid
2018-10-20
De Vereniging Contamination Control Nederland (VCCN) is begin van dit jaar gestart met de werkgroep 'Nano, Micro, Productreinheid'. Deze werkgroep heeft als doel een richtlijn op te stellen hoe schoon te produceren voor de micro- en nano-industrie. De richtlijn heeft als doel de gehele keten te beschrijven: om te beginnen met hoe de eindgebruiker de vacuümreinheidseis moet opstellen, realistisch en meetbaar. En van materiaalselectie tot hoe het product uiteindelijk te verpakken. De insteek is te kijken of vacuümreinheid via de cleanroomnorm 14644-9 (deeltjescontaminatie) en 14644-10 (chemische contaminatie) te specificeren is en ook aan te tonen. De richtlijn wordt dus van belang voor zowel de opdrachtgever/afnemer als de leverancier van het product.
Freek Molkenboer

Einstein Telescoop en vacuümtechniek
2018-09-29
Op 27 september vond de Big Science Industriedag plaats bij VDL Science & Technology in Eindhoven. Het middagprogramma was gewijd aan de ontwikkeling van de Einstein Telescoop (ET, zie ook NEVAC blad 2018-1) en ET Pathfinder, een R&D-faciliteit waar de technologieën voor de Einstein Telescoop ontwikkeld worden. Een belangrijk deel van het beschikbare geld zal besteed worden aan vacuümtechniek. Frank Linde (Nikhef) gaf een presentatie over zwaartekrachtsgolven, ET, ET Pathfinder, en de rol van de industrie daarbij. Zijn presentatie staat online.
Meer informatie bij Jan Visser, ILO voor de Einstein Telescoop, janvs@nikhef.nl

Nominaties Science and Technology Prize IUVSTA
2018-09-07
De IUVSTA heeft een Call for Nominations uitgestuurd voor het nomineren van kandidaten voor twee driejaarlijkse prijzen:

1). IUVSTA Prize for Science
Een prijs voor experimenteel of theoretisch onderzoek in vacuüm gerelateerde wetenschap, techniek of toepassingen.

2). IUVSTA Prize for Technology
Een prijs voor nieuwe vacuümtechnologie en -instrumentatie die internationaal van belang is.

Deadline voor de nominaties: 25 januari 2019

60 jaar IUVSTA
2018-08-01
Tijdens het eerste International Congress on Vacuum Technology in Namen in juni 1958 werd besloten een internationale organisatie op te richten voor vacuümgerelateerde wetenschap en technologie. Het werd de International Organization for Vacuum Science and Technology (IOVST), die in 1962 werd omgevormd in de International Union for Vacuum Science, Technique and Applications (IUVSTA).
Het doel van de organisatie is informatie verspreiden over en opleidingen bevorderen in vacuüm-gerelateerde wetenschap en technologie; het organiseren van internationale congressen. Dit alles gebeurt in samenwerking met nationale en internationale organisaties. Inmiddels zijn dertig nationale vacuümverenigingen aangesloten bij IUVSTA, waaronder de NEVAC.
Het 60-jarig bestaan is dit jaar in juni gevierd tijdens het European Vacuum Congress in Genève. Ook verscheen er een boek over de geschiedenis van de IUVSTA, waarin bovendien een korte geschiedenis is opgenomen van alle deelnemende vacuümverenigingen. Voorzitter Ingmar Swart verzorgde de update van de bijdrage over de NEVAC. Dit boek is online beschikbaar.

2018-06-20
Foto's NEVAC-dag 2018, Universiteit Twente
Gemaakt door Elroy van Sloten

bekijk de foto's


Eric Louis; Hans Fredriksson; Hans van Eck; Jeroen Westerhout; Kees-Jan Weststrate; Richard Al; Richard van de Sanden; Robert Pearce; Theo Mulder; Vadim Banine;
2017-12-13
Foto's van de NEVAC-dag, 12 mei bij DIFFER in Eindhoven.

Fotograaf: Bram Lamers

bekijk de foto's


Stein van Eden (DIFFER) wint de NEVAC-prijs 2017
2017-03-27
In het prijswinnende artikel Stralingsenergie meten in een fusiereactor beschrijft Stein van Eden een nieuwe techniek voor het meten van het stralingsverlies van een plasma met een zogenaamde InfraRood-Video-Bolometer (IRVB), waarmee de stralingsniveaus in een fusieplasma gevisualiseerd kunnen worden. Het artikel geeft een inkijkje in de ontwikkeling van dit systeem voor de National Spherical Torus Experiment Upgrade in Princeton, Verenigde
Staten. In het bijzonder wordt het onderzoek naar het afpompen en beluchten van de
module met een detectorfolie beschreven. Het blijkt nog geen koud kunstje om dit folie heel te houden tijdens het werken in het vacuum.

Het artikel is opgenomen in het aprilnummer van het NEVAC blad.

De Nederlandse Vacuümvereniging NEVAC wil met de prijs stimuleren dat jonge wetenschappers op een heldere manier schrijven over hun werk en de vacuümtechniek die ze daarbij gebruiken.

De prijs van 1000 euro wordt uitgereikt op de komende NEVAC-dag, vrijdag 12 mei bij DIFFER in Eindhoven. De winnaar zal daar een korte voordracht houden over zijn werk.

Martijn Vos (TU/e) wint de NEVAC-prijs 2016
2016-03-31
In het prijswinnende artikel Een nieuw atoomlaagdepositieproces voor efficiëntere zonnecellen beschrijft Martijn Vos een nieuwe techniek voor het maken van zonnecellen met een hoger rendement. Het artikel is opgenomen in het aprilnummer van het NEVAC blad.

Martijn Vos is promovendus in de groep Plasma and Material Processing van prof.dr.ir. Erwin Kessels aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij werkt aan nieuwe toepassingen van atoomlaagdepositie, een techniek die interessante mogelijkheden biedt voor de zonnecelindustrie. Hiermee kunnen zeer dunne lagen, van slechts enkele nanometers dik, van speciale materialen gemaakt worden. Deze 'films' worden zo met zeer grote controle over de dikte én de materiaaleigenschappen aangebracht. In zijn artikel beschrijft Martijn nieuw proces voor het maken van dunne lagen molybdeenoxide (MoOx) en hoe dit proces mogelijk gebruikt kan worden om het rendement te verhogen van zonnecellen van het zogenaamde type 'silicium-heterojunctie'. Het op deze nieuwe manier gemaakte materiaal is zeer puur en transparant. Daarom worden er goede prestaties verwacht van zonnecellen met MoOx.

De Nederlandse Vacuümvereniging NEVAC wil met de prijs stimuleren dat jonge wetenschappers op een heldere manier schrijven over hun werk en de vacuümtechniek die ze daarbij gebruiken.

De prijs van 1000 euro wordt uitgereikt op de komende NEVAC-dag, vrijdag 27 mei in het Gorlaeus Laboratorium van de Universiteit Leiden. De winnaar zal daar een korte voordracht houden over zijn werk.

Bart Macco wint de James Harper Award
2015-10-26
Bart Macco, promovendus aan de TU Eindhoven in de groep Plasma and Materials Processing (PMP) en winnaar van de NEVAC prijs 2013, heeft op maandag 19 oktober 2015 tijdens het symposium van de AVS in San Jose, California, de James Harper Award gewonnen van de AVS Thin Film Division. Bart deed met drie andere promovendi van Amerikaanse universiteiten mee aan de TED-talk Competition. Zijn praatje van 15 minuten was getiteld Why we should be using In2O3:H for our solar cells. De presentaties werden beoordeeld op inhoud, originaliteit en presentatie door een jury bestaande uit leden van de Thin Film Division van de AVS. Bart Macco ontving de eerste prijs van 800 dollar.

Op de foto Bart Macco (rechts) en zijn promotor Erwin Kessels (links) tijdens het symposium van de AVS in San Jose.[javascript protected email address]