Agenda

Bijeenkomst in Veldhoven omspant alle aspecten van de natuurkunde en is het grootste in zijn soort in Nederland. Jonge onderzoekers krijgen de kans om zichzelf en hun werk te presenteren naast vermaarde namen uit de Nederlandse en internationale natuurkundewereld.
Delft
Op initiatief van de NEVAC en TNO komt er in ons land een workshop van IUVSTA, de internationale unie van nationale vacuümverenigingen. IUVSTA workshop 102, ultra-clean vacuuum, zal gewijd zijn aan de toekomstige behoeften en uitdagingen op vacuümgebied.
Meer informatie: www.tno.to/ucv
VCCN Cleanliness Day Een cleanroom alleen is vaak niet genoeg; bewustwording over specificaties en reinigingsstappen zijn complexe vraagstukken die vanuit een totaal perspectief bekeken moeten worden. Tijdens de eerste VCCN Cleanliness Day, op 11 maart 2025 in Eindhoven, krijgen deelnemers waardevolle informatie die hen kan helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en het doen van de juiste investeringen om te voldoen aan gevraagde reinheidseisen.
De jaarlijkse conferentie van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging heeft dit keer als thema 'Shaping society in time' en vindt plaats in Leiden.
Deze internationale conferentie wordt in Rotterdam georganiseerd door European Space Agency (ESA) samen met IEEE Electron Devices Society (EDS).

meer agenda

Veel druk(te) om niets

De Nederlandse vereniging voor vacuümtechnologie (NEVAC) viert op 13 april 2022 het zestigjarig bestaan in Rijksmuseum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden.
's Avonds nodigen we iedereen uit voor een spetterende wetenschapsshow door Stichting Rino en een openbare publiekslezing door prof. Joost Frenken (ARCNL, VU en UvA).
Na gratis aanmelding via deze link bent u verzekerd van een plaats in de zaal.

Avondprogramma
18.45 Spetterende wetenschapsshow door Stichting Rino en inloop breder publiek

19.30 Avondlezing: Joost Frenken (ARCNL, VU en UvA):
Veel druk(te) om niets
Terwijl wij gewend zijn om ons te bevinden in een gasmengsel, lucht, met een druk van wel één atmosfeer, is op slechts een kleine afstand boven het aardoppervlak de druk al zo laag dat we over vacuüm spreken. Op aarde kost het ons moeite om die situatie kunstmatig te verkrijgen; daarvoor zijn indrukwekkende apparaten nodig, met vacuümkamers en vacuümpompen. Dat kunstmatige vacuüm bestaat in allerlei soorten en maten en vindt zijn toepassing in een breed scala van industriële processen, van vacuümverpakt voedsel tot moderne productie van computerchips. Vacuüm speelt ook een hoofdrol in veel wetenschappelijk onderzoek, van geavanceerde microscopie tot de jacht op elementaire deeltjes. In deze publiekslezing voor jong en oud laat ik u kennis maken met deze bijzondere wereld van onderzoek, techniek en toepassing. Ik word bijgestaan met demonstratieproeven door Stichting Rino. Voorkennis is niet nodig. Interesse wel!

Link naar het complete programma van het zestigjarig bestaan van de NEVAC

Foto: Ivar Pel



[javascript protected email address]